پس از بتن ریزی سقف ها، ستونها و دیوارها در سازهای بتنی برای جلوگیری از فروریختن قالبهای سقف و دیگر نقاط از جک سقفی یا جک ساختمانی برای نگه داشتن کل سازه در مقاطع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد .
کاربرد جک سقفی
جک های ساختمانی کاربرد زیادی دارند و در انجام پروژه های ساختمانی یک وسیله لازم و ضروری هستند که بدون در نظرگرفتن وسعت و تعداد طبقات ساختمانهای در حال ساخت استفاده میشوندکه معمولا جک سقفی برای نگه داشتن وزن سقف تا پایان ساخت یک طبقه استفاده می شود .جک های سقفی سازه های بتنی از سه قسمت لوله های نری و مادگی و رزوه تشکیل شده و برای مهار قالب مدولار و یا سازه سقف و دیوار استفاده میشود . قسمت پایین یا مادگی جک از جنس لوله با قطر 6 سانتیمتر و با ضخامت 2 تا 5/2 میلیمتر به همراه رزوه جک تولید میگردد.قسمت بالایی یا نری جک از جنس لوله با قطر 5 سانتیمتر و با ضخامت 2 تا 5/2 میلیمتر و در دو نوع صلیب دار و یا ساده با قابلیت نصب صلیب متحرک تودلی جک سقفی تولید میشود و سوراخ هایی روی لوله نری در فاصله 15 سانتیمتری از همدیگر برای تنظیم ارتفاع وجود دارد که با انواع رزوه بهم متصل می شوند و وسیله ای برای نگهداری میزان باری است که سقف ایجاد می کند. این وسیله برای تمام سقف های ساختمان از جمله بتن آرمه ، تیرچه بلوک ، یونولیت و وافل استفاده می شود که تفاوت هایی در جکهای مورد استفاده سقفی وجود دارد.به طور خلاصه می توان گفت کاربرد اصلی جکهای ساختمانی نگه داشتن سقف به طور موقت تا مقاوم شدن سقف میباشد ، و نکته مهم اینکه جک بتواند میزان فشار وارد شده از ناحیه سقف را تحمل کند .لازم بذکر است در ایران جکها به دو صورت سبک و سنگین ساخته می شوند . نوع سبک آن تحمل وزن کمی داشته ، اما نوع سنگین آن وزن و فشار بسیار بالایی را تحمل می کنند. ضخامت لوله های جک را می توان بسته به درخواست مشتری تغییر داد.
انواع جک سقفی
جک سقفی انواع مختلفی دارد که می توانید با توجه به نیاز خود در بازار تهیه کنید . انواع جکهای ساختمانی شامل این موارد هستند : جکهای صلیب دار، جک بدون صلیب ، جک U شکل عراقی ، جک های شمعی ، جک های فلزی و جک تلسکوپی. جک های صلیب دار و U شکل عراقی را می توان در ارتفاع های مختلف ساخت و اینکه می توانند تا 1.5 تن وزن را تحمل کنند. نکته قابل توجه این است که برای ساخت جک ها نباید از لوله های درزدار استفاده کرد .. ارتفاع استاندارد جک سقفی 15/3 متر و با وزن 13 الی 16 کیلوگرم میباشد.
جک هیدرولیکی
جک هیدرولیکی در دیوارهای برشی ، دیوارهای لغزنده و دیوارهای بالارونده مورد استفاده قرار میگیرد و معمولاً با ظرفیت سه تنی و یا شش تنی مشخص میشود.