- faramarzi
- اردیبهشت 1402
- دانستنی ها
بتن ریزی ( Concreting )، از مهمترین فرآیندهای ساخت سازههای بتنی است که با استفاده از قالب های بتنی در چندین مرحله انجام میشود. هر کدام از این مراحل بتن ریزی اهمیت خاص خود را دارد و در کیفیت نهایی سازه بسیار موثر است. پس از گیرش بتن، قالبها را از آن جدا میکنند.
شرایط استاندارد بتن ریزی
عملیات بتن ریزی باید در دمای متعادل انجام پذیرد زیرا بتن ریزی در دمای بسیار بالا و بسیار پایین، استحکام کافی را نخواهد داشت و نتیجهی مطلوب حاصل نمیشود. در دمای خیلی پایین هنگامی که آب منجمد شود، گیرش و چسبندگی بین سیمان و دانههای شن و ماسه کم میشود و منجر به کاهش استحکام بتن میشود.
زمان گیرش بتن
زمان گیرش اولیهی بتن حدودا 45 تا 60 دقیقه میباشد که افزودنیهای مخصوص در هنگام مخلوط کردن مواد بتن ، میتوانند این زمان را تغییر دهند. زمان گیرش بتن بر مراحل قبل و بعد از بتن ریزی ، تاثیر بسزایی دارد.
قالب بندی بتن
قالب بندی ( Formwork )، فرآیند سَرِ هم کردن یا به هم بستن اجزای قالب هاست تا برای بتن ریزی آماده شوند و درواقع قالب بندی اولین مرحلهی عملیات بتنریزی است. هر کدام از عضوهای سازه مانند فونداسیون، دیوار، سقف، ستون، تیر، دال و … ، فرآیند قالببندی خاص خود را دارند.
قالب بتن انواع مختلفی دارد مانند فلزی، پلاستیکی، چوبی و … .
بتن ریزی فونداسیون
بتن ریزی فونداسیون سازهها چهار مرحله دارد که به ترتیب عبارتند از : آرماتوربندی، قالب بندی، بتن ریزی و متراکمسازی.
در مرحلهی آرماتوربندی فونداسیون، میلگردهایی با ضخامتهای استاندارد در کف سازه یعنی در صفحهای که در بتن مگر کار گذاشته شده، پیچ یا جوش داده میشوند.
در مرحلهی قالب بندی فونداسیون، اطراف آرماتورها را قالب پلاستیکی یا چوبی قرار میدهند و سپس در مرحله بتن ریزی فونداسیون برای ساخت سازههای با مقیاس کم، بتن آماده که از کارخانه تهیه شده را بوسیله پمپاژ به درون قالبها میریزند.
در آخرین مرحلهیعنی مرحلهی متراکمسازی بتن ریزی هایی که عمقی بیشتر از 15 سانتیمتر دارند به وسیله ویبراتور و بتن ریزیهایی که عمق کمتر از 15 سانتیمتر دارند، با میله و شمشه متراکم سازی میشوند.
بتن ریزی اسکلت بتنی
برای ساخت اسکلت بتنی ساختمان ابتدا بتن ریزی و گیرش صد درصد بتن فونداسیون، انجام میشود. بتن ریزی بتن ریزی اسکلت بتنی مانند بتن ریزی فونداسیون 4 مرحله دارد: آرماتوربندی، قالب بندی، بتن ریزی و متراکم سازی.
مرحلهی آرماتور بندی اسکلت بتنی ، دقیقا مانند آرماتوربندی فونداسیون انجام میشود. در مرحلهی قالب بندی اسکلت بتنی نیز قالبهای پلاستیکی یا قالب های چوبی به دور آرماتورها بسته میشوند.
در مرحلهی بتن ریزی اسکلت بتنی بتن آمادهای که از کارخانه تهیه شده و با استفاده از پمپاژ به درون قالبها ریخته میشود. بتن ریزی اسکلت بتنی ساختمانهای چند طبقه را میتوان در چند روز غیرمتوالی انجام داد.
در مرحلهی متراکم سازی اسکلت ، از آنجا که بتن عمق زیادی دارد برای متراکم سازی، یکنواخت کردن و خارج کردن هوای درون بتن از ویبراتور استفاده میکنند.
رای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.
بتن ریزی سقف
بتن ریزی سقف درواقع بخشی از بتنی ریزی اسکلت به شمار میآید. پس از مرحلهی آرماتوربندی و قالب بندی، بتن را به وسیله پمپ، منوریل یا آسانسور به طبقهی مورد نظر برای بتنریزی انتقال میدهند. بتن ریزی سقف را در یک مرحله انجام میدهند.
بتن ریزی ستون
اگر ارتفاع ستون، زیاد باشد لایههای بتن (ضخامت هر لایه حدود 300 تا 500 میلیمتر) به صورت مرحلهای و با ضخامتهای مساوی ریخته میشوند.
در حین بتن ریزی ستون، این موارد را رعایت کنید:
- هنگامی که یک لایه را بتون ریزی کردید برای لایهی بعدی بیشتر از 30 دقیقه زمان فاصله ندهید. اگر هوا گرم باشد بیشتر از 20 دقیقه بین بتنریزی دو لایه فاصله ندهید.
- واجب است که بتن ریزی ستون را تا رسیدن بتن به سطح پایینی دال ادامه دهید.
- برای تراکم بتن استفاده از ویبراتور داخلی ضروروی است.
- در بتن ریزی ستون ارتفاع سقوط آزاد بتن نباید از 1.2 متر تجاوز کند.
- بررسی وجود آب در انتها و گوشههای ستون فراموش نشود.
بتن ریزی دیوار
بتن ریزی دیوار شباهتهای زیادی با بتونریزی ستون دارد.
به نظر شما اگر بتنریزی دیوار به صورت استاندارد انجام پذیرد نصب میلگرد بستر در لایه های افقی دیوار ضروری است؟
بتن ریزی دال
برای بتن ریزی دال باید این نکات را رعایت کرد:
- لازم است بتن ریزی متوالی در یک جهت انجام گیرد.
- بتن در نقاط پراکنده تخلیه نشود.
- برای ممانعت از جمع شدن حجمی زیاد، بتن در یک نقطه تخلیه نشود.
- احتمال رخ داد درز سرد کنترل شود.
- بتن ریزی چند مرحلهای در دالهای بزرگ رعایت شود.
بعد از بتن ریزی
کیفیت نهایی بتن به این بستگی زیادی دارد که تا زمان خشک شدن آن درست نگهداری و مراقبت شود. قالب ها را باید زمانی جدا کرد که بتن کاملا خشک شده باشد. بعد از برداشتن قالبها نیز باید به کمک آب، بخار، پوششهاي خيس، ايجاد حوضچه و غوطهورسازي و یا نوعی عایق عملآوری بتن را ادامه داد.
ضد یخ بتن
کاربرد ضد یخ بتن برای جلوگیری از یخ زدن آب بتن هنگام بتن ریزی در هوای سرد است. ضدیخ را باید هنگام اختلاط بتن اضافه کرد. برای استفاده از ضد یخ بتن باید به این نکات توجه داشت:
- هنگام انتخاب ضد یخ توجه داشته باشید که ضد یخی را انتخاب کنید که علاوه بر اینکه از یخ زدن آب جلوگیری کند سرعت سخت شدن بتن را نیز افزایش دهد.
- برای بتن های پیش تنیده و بتنهایی که حاوی آلومینیوم و گالوانیزه هستند ضد یخ کلردار استفاده نکنید.
- هنگامی که در بتن ریزی از بتنهای پیش تنیده، بتنهایی که در طرح اختلاطشان آب و خاکهای سولفاته دارند و بتنهای حاوی سنگدانههای مستعد واکنشهای قلیایی استفاده میکنید انتخاب ضد یخهای بر پایه نیترات انتخاب بلامانعی است.
تاثیر درز سرد بر کیفیت بتن ریزی
اگر بتن ریزی پس از گیرش بتن ریخته شدهی مرحلهی قبلی درزها یا اتصالات سرد تشکیل میشود که باعث افت کیفیت بتن ریزی و کاهش مقاومت عضوهای سازهای میشود.
تاثیر الگوی بتن ریزی بر روی کیفیت بتن ریزی
برای جلوگیری از تشکیل درز سرد باید الگوی مناسب بتن ریزی در نظر گرفت یعنی به گونهای بتن ریزی انجام شود که خاصیت خمیری خود را حین ریزش حفظ کند و فضای خالی بین میلگردها را کامل پر کند و نیزسطح بتنی که ریخته میشود به صورت لایههای افقی و تراز باشد.
در پایان به این سوال پاسخ دهید: آیا وقتی وال پست در ساختمان نصب میشود، بعد از تن ریزی حرکت این پروفیل فلزی چگونه تفسیر میشود؟