میلگرد (Reinforcement Bar) که عنصر اصلی صنعت ساختمان‌سازی به شمار می‌روند میله‌هایی بلند از جنس فولاد می‌باشند در سایزهای مختلف، با سطح مقطع دایره‌ای و توپُر.

حال ببینیم نقش میلگرد در مقاومت ساختمان چیست؟ میلگرد هنگام وقوع زلزله، نیروهای وارد بر سازه را جذب و به انرژی کشسانی تبدیل می‌کند و موجب مقاومت کششی بتن و در نتیجه مقاوم‌سازی ساختمان در برابر زلزله می‌شود.

در ادامه‌ی این مقاله به معرفی و بررسی انواع میلگردها پرداخته‌ایم  میلگرد بستر نیز یکی از انواع میلگردهاست که برای استحکام و مقاومت دیوار در برابر زلزله به کار می‌رود.

انواع میلگرد

میلگردها انواع مختلفی دارند که در این مقاله به طور مفصل به آنها پرداخته‌ایم.

انواع میلگرد از نظر شکل و ظاهر

میلگردها بر اساس شکل دو دسته هستند: ساده و آج‌دار.

 میلگرد ساده

نوع ساده سطحی صاف و بدون آج و برآمدگی دارند و از قابلیت خم شدگی بالایی برخوردارند بنابراین برای کارهایی که نیاز به خم کاری و پیچش دارد به کار برده می‌شود و معمولا در بتن استفاده نمی‌شود.

میلگرد آج‌دار

نوع آج‌دار سطحی برآمده دارند که به این برآمدگی‌ها آج گویند و درون بتن به کار می‌روند زیرا آج های این نوع میلگرد با بتن درگیر می‌شود و از سرخوردن میلگرد درون بتن ممانعت به عمل می‌آورد.

این نوع میلگرد نسبت به نوع ساده سختی بیشتری دارند.

میلگرد آج دار
میلگرد آج دار
میلگرد ساده
میلگرد ساده

انواع میلگرد از نظر استاندارد

 

میلگرد A1

میلگرد A1  که میلگرد داکتیل هم نامیده می‌شود، از نوع ساده و بدون آج است. به شکل استوانه است درصد کمی کربندر ترکیب شیمیایی خود دارد یعنی 24 درصد کربن و 50 درصد سیلیسیوم.

از انعطاف‌پذیری و شکل پذیری بالا و مقاومت کششی پایینی برخوردار است و از بقیه میلگردها نرم‌تر است به همین دلیل به آن، میلگرد نرم هم گویند و معمولا برای جوشکاری و اهنگری استفاده می‌شود.

میلگرد A2

میلگرد A2 از نوع آج دار است و نسبت به میلگردهای سختی بیش‌تری دارد و بر روی در نام دیگر میلگرد A2 میلگرد نیمه ترد می‌باشد.

میلگرد A3

میلگرد A3 از نوع آج دار است و نسبت به میلگرد A1 و میلگرد A2 سختی بیشتر و بنابراین انعطاف‌پذیری و شکل‌پذیری کمتری دارد. به این نوع میلگرد میلگرد جناقی هم گویند.

میلگرد A4

میلگرد A4 از نوع آج دار است که آج های آن از دو طرف برعکس یکدیگرند. بر عکس بودن آج‌های این نوع میلگرد موجب افزایش چسپندگی میلگرد به بتن می‌شود. میلگرد A4 سخت‌ترین نوع میلگردهاست.

میلگرد A1
میلگرد A1
میلگرد A2
میلگرد A3
میلگرد A4
میلگرد A4

انواع میلگرد از نظر جنس 

میلگرد اروپایی

میلگرد اروپایی، متشکل از کربن، منگنز و سیلیکون می‌باشد که بخش عمده‌ی آن از منگنز می‌باشد. کم‌ترین میزان خم شدگی را دارد بنابراین از این نظر مقاوم‌ترین نوع میلگردهاست و به دلیل این مقاومت برای مناطق زلزله خیز مناسب نیست.

میلگرد با فولاد پُرکربن

میلگرد فولاد کربن یا میلگرد سیاه رایج‌ترین نوع میلگردهاست که کربن بیشتری نسبت به سایر میلگردها دارد. البته فرسایش بیشتری نیز دارد.

به دلیل بیشتر بودن کربن استحکام کششی بیشتری دارد و از نظر قدرتی بهترین نوع میلگردهاست.

البته این نکته نیز حائز اهمیت است که علاوه بر میلگردها پروفیل های فلزی دیگری مثل وال پست نیز برای استحکام و مقاومت ساختمان در برابر نیرهای ناشی از زلزله در ساختمانسازی به کار گرفته می‌شود.

میلگرد با پوشش اپوکسی

میلگرد با پوشش اپوکسی، که پوششی ظریف است در واقع همان میلگرد سیاه با پوشش اپوکسی و مقاوم به خوردگی هستند. میلگرد سیاه بر خلاف نامشان ظاهری سبز دارند و به آنها میلگرد سبز نیز گفته می‌شود.

هدف از کاربرد میلگرد سیاه ، استحکام بخشی به بتن و محافظت در برابر خوردگی است. اگر به پوشش انها آسیبی وارد شود مقاومت در برار خوردگی کمتری خواهند داشت.

میلگرد گالوانیزه

میلگرد گالوانیزه میله‌های فولادی با پوشش محافظ روی هستند که این پوشش نقش محافظ کاتدی دارد و در برابر نفوذ عوامل خورنده موجود در بتن  از میلگرد محافظت به عمل می‌آورد.

میلگرد گالوانیزهنسبت به میلگرد سیاه،  آسیب‌پذیری کمتر و 40 برابر مقاوم‌تر است و به همین علت قیمت بیشتری دارند.

میلگرد (FRP)

میلگرد FRP از دو عنصر فیبر و رزین تشکیل می‌شود و مانع آسیب‌های ناشی از خوردگی میلگرد در محیط های خورنده و اسیدی است. میلگرد FRP برای مسلح کردن بتن در بناهایی که در مجاورت با میدان‌های الکتریکی و مغناطیسی نباشند انتخاب بسیار خوبی است.

میلگرد فولادی ضد زنگ

میلگرد فولادی ضد زنگ، گران‌ترین نوع میلگردهاست. فولاد ضد زنگ یا Stainless Steel ، نوعی آلیاژ آهن است که حداقل 10.5 درصد کروم دارد.

کروم به کار رفته در این فولاد مانع خوردگی و زنگ زدگی فولاد می‌شود به طوریکه این میلگردنسبت به میلگرد سیاه  1500 برابر در برابر خوردگی مقاوم‌تر است. هر چه مقدار کروم در این میلگرد بیشتر شود در برابر خوردگی مقاومت بیشتری خواهد داشت.

میلگرد تقویتی

میلگرد تقویتی، از شمش‌های فولادی نورد گرم حاصل شده و از مقاومت کششی بسیار زیادی برخوردارند به طوریکه قابلیت خم شدن تا 180 درجه دارند و به همین دلیل برای افزایش مقاومت در مقابل انواع نیروی کششی به کار گرفته می‌شوند.

این قابلیت خم شوندگی میلگردهای تقویتی موجب می‌شود که در نقاطی از سازه که بیشترین نیرو به آنها وارد می‌شود مثل فونداسیون، دیوارهای برشی و تیرچه‌های بتنی به کار گرفته شوند.

در ، فونداسیون و از این محصول ساختمانی استفاده می‌شود، زیرا این مکان‌ها، نقاطی هستند که بیشترین نیرو به آن وارد می‌شود.

میلگرد ترانس

میلگرد ترانس یکی از انواع میلگردهاست که ابتدا تحت عملیات نورد گرم و پولیش‌زدن، سطح آن صاف و صیقلی می‌شود. و صیقلی بودن آن را از سایر میلگردها متمایز می‌کند.

میلگرد ترانس سایز و شکل‌های مختلفی دارد و علاوه بر ظاهر زیبا مقاومت و سختی بالایی نیز دارد و هم در ساختمان‌سازی و موارد تزئینی به کار گرفته می‌شود.

این میلگرد انواع مختلفی مانند میلگرد ترانس مفتول، میلگرد ترانس بلبرینگ خور، میلگرد ترانس دوپولیش، میلگرد ترانس سنگ خورده و میلگرد ترانس شش پر دارد.

میلگرداروپایی
میلگردسیاه
میلگرداپوکسی
میلگرداپوکسی
میلگرد سیاه
میلگرد سیاه
میلگردگالوانیزه
میلگرد rfp
میلگرد rfp
میلگرد فولادی ضد زنگ
میلگرد فولادی ضد زنگ
میلگرد تقویتی
میلگرد تقویتی
میلگرد ترانس
میلگرد ترانس

انواع میلگرد از نظر کاربرد

میلگرد رکابی

میلگرد رکابی میلگردهایی هستند که هنگام دیوارچینی برای نگه داشتن میلگردها‌ی دیوار به کار می‌روند و بیش‌تر در ساخت دیوارهای بتنی کاربرد دارند.

میلگرد خاموت

به هنگام ساخت ستون‌های یک بنا با استفاده از انواع میلگرد، برای بستن آن‌ها از میلگردهای کوچک‌تری به نام میلگرد خاموت استفاده می‌کنند تا از جدا شدن آن‌ها و خم شدن افقی‌شان جلوگیری شود و مقاومت‌شان را هم افزایش دهد.

  میلگرد سنجاقی

می‌توان گفت میلگرد سنجاقی همان شکل باز شده‌ی میلگرد خاموت است که برای اتصال میلگردهای طولی با میلگردهای خاموت و همچنین افزایش مقاومت خاموت به کار می‌روند.

 میلگرد راستا

 میلگردهای راستا میلگردهایی به شکل شاخه‌هایی بلند هستند که با هدف افزایش مقاومت بتن در ستون‌ها یا پی‌ ساختمان یا فونداسیون مورد استفاده قرار می‌گیرند.

بتن ریزی ساختمان با استفاده از  قالب بتن انجام می‌شود.

میلگرد خرک

در برخی موارد برای افزایش مقاومت پی یا فونداسیون ساختمان، علاوه بر میلگردهای معمولی استفاده شده، از دو ردیف میلگرد دیگر به صورت افقی هم استفاده می‌کنند. به این میلگرد‌ها خرک گفته می‌شود و عموما در قسمت بالای فونداسیون قرار می‌گیرند. از آن جایی که تمام بار ساختمان به پی و از ان جا به زمین منتقل می‌شود، میلگردهای خرک باعث افزایش مقاومت فونداسیون می‌شوند.

میلگرد ادکا

میلگرد ادکا میلگردهایی هستند که چون باعث افزایش نیروی برشی تیرآهن‌ها می‌شوند  بیش‌تر در ‌تکیه گاه تیرهای ساختمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

میلگرد خاموت
میلگرد ادکا
میلگرد ادکا
میلگرد خرک
میلگرد خرک
میلگرد سنجاقی
میلگرد سنجاقی
میلگرد راستا
میلگرد رکابی

Write a Reply or Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *